Gestió de la Innovació dins ELExperiences

“Treballa en el que t’agrada i mai més hauràs de treballar” (Confuci - filòsof xinès - 551-479 a.C - ).

Al començar el segle XXI s’ha fet cada vegada més evident la importància de l’ús de les tecnologies no només per a la competitivitat entre països, sinó també de les empreses. Val a dir que les societats hem entrat dins un nou mode d’organització, enllaçat amb la revolució tecnològica duta a terme per les tecnologies de la informació i la comunicació. Així doncs, es pot afirmar que en l’actualitat, l’activitat econòmica i empresarial es caracteritza per profunds canvis que afecten els fonaments i la dinàmica de comportaments del conjunt d’agents econòmics. A grans trets, aquest procés transformador es fonamenta en una revolució tecnològica, el procés de digitalització; es basa en una dinàmica d’ampliació temporal i espacial dels mercats i es retroalimenta a partir dels canvis de patrons de demanda de famílies i empreses. És en aquest entorn canviant que es veu indispensable la innovació empresarial, que ha d’ésser una de les eines principals amb l’objectiu d’aportar valor als nostres clients, per tal d’esdevenir competitius i sobreviure al mercat.

En el món actual, en què la informació circula àgilment, la velocitat amb què les empreses poden incorporar les innovacions d’altres empreses és molt ràpida (imitació). Des d’aquest punt de vista, l’avantatge competitiu de les innovacions pot tenir un breu termini d’aprofitament. Per això, per tal de crear productes i serveis ajustables a les necessitats dels clients, s’ha de crear valor entre els consumidors, factor que pot ajudar a les companyies a ser més valorades dins el mercat.  

El fet de que la majoria de serveis siguin intangibles per naturalesa fa que els clients no puguin especificar exactament què volen i, per tant, que diferents clients puguin percebre el mateix servei de forma diferent. Alhora, el procés d’innovació funciona de diferent forma en els serveis, ja que poques empreses compten amb operacions d’I+D per les prestacions que proveeixen. No obstant, aquest tipus de negoci necessita de la innovació per tal de créixer i diferenciar-se. Ara bé, val la pena referenciar que la innovació no sorgeix només dels departaments de recerca i desenvolupament de les empreses sinó que també sorgeix en els llocs laborals dels treballadors de les companyies. Per aquest motiu és de vital importància destacar la formació continuada al llarg de la vida dels individus, ja que obre noves possibilitats també en el lloc de treball. 

Amb tot, les empreeses que són capaces d'innovar amb èxit aconsegueixen posicions privilegiades en el mercat, ja que els consumidors en valoren més els productes i serviments i estan disposats a pagar més. Alhora, s'aconsegueixen sistemes productius més eficients que permeten a les companyies obtenir més beneficis.

Si focalitzem l'atenció en el futur, per tal d'avançar-nos, veurem que segons l’edició impresa de la revista Emprendedores (maig 2014), les principals tendències que transformaran la vida i els negocis mundials en les pròximes dècades, entre d’altres, són:

  • Una societat encara més connectada: hi tindrà molta presència la guerra de dades, les smarts cities i la integració entre humans i maquinari.
  • Treball: la robòtica com a intel·ligència artificial i el desenvolupament de noves formes de fabricació com el 3D provocaran la desaparició de molts oficis rutinaris. S’apostarà per la retenció del talent, per plantilles heterogènies, serà inevitable reciclar-se i augmentarà el treball temporal i a temps parcials. Alhora, augmentarà l’intercanvi de professionals entre països.

A més a més, hem de tenir en compte les paraules de Castells et al. (2008), quan diuen que “les societats més avançades dediquen proporcionalment menys diners al consum d’alimentació, vestit i calçat i més diners a educació, cultura, lleure, habitatge, transports i comunicacions. Per tant, des de la demanda hi ha impuls de noves produccions, moltes de les quals són intensives en coneixement”.   

A ELEXPERIENCES som una consultoria tecnològica de serveis i comptem amb una infraestrucutra de suport a la innovació, que neix i s'expandeix des del nostre departament d'R+I. En aquest sentit, gestionem la innovació com a un procés més inclòs dins la nostra compayia (intentem crear valor planificant la innovació i avançant-nos a les necessitats futures del mercat). De la mateixa manera, no entenem aquest procés com a activitat puntual en un moment donat (per exemple, en un moment de crisi), sinó que intentem incorporar-la en el nostre dia a dia, desenvolupant accions tals com:

  • Treballar prop del client usuari en el desenvolupament de noves solucions.

  • Centrar la oferta no només en les prestacions que oferim, sinó també en la seva utilitat.

  • Integrar-se en la organització dels clients i els seus processos.

  • Etc.

Els nostres objectius globals com a equip i com a consultoria tecnològica incideixen en tots els àmbits professionals:
 

Taula 1. Extret i adaptat, de Facundo, G. (2011). El libro rojo de las mujeres emprendedoras.

 
 
Bibliografia
 

Castells, M. et al. (2008). L’empresa xarxa. Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Productivitat i Competivitat. (1a. ed.). Barcelona: Editorial Ariel, S.A.

Facundo, G. (2011). El libro rojo de las mujeres emprendedoras. (2.ª ed.). Barcelona: Libros de Cabecera, S.L.

Revista emprendedores [edició impresa]. (Mayo 2014). El mundo en 2030. Sección Entorno y tendencias.